Hlavní a nejdůležitější prostředek pro každodenní odstraňování povlaků a zbytků potravy je zubní kartáček. Má účinek nejen čistící, ale i masážní. Je upravený tak, aby optimálně odstraňoval povlak a neporanil při tom měkké tkáně. Na našem trhu je nepřeberné množství zubních kartáčků různých tvarů, velikostí a barev. Zorientovat se v této nabídce není proto vůbec jednoduché. Sebelepší kartáček je k ničemu, pokud své zuby nebudeme čistit správně a dostatečně. Je dobré ale znát pár pravidel, jak by měl vhodný kartáček vypadat.
Hlavička kartáčku by měla být malá (2 – 2,5 cm), aby se dostala i do nesnadno přístupných míst v zadní části chrupu. Důležitá je hustota štětin a tvrdost. Většinou je osázen umělými vlákny, které mají zaoblené konce. V současnosti jsou doporučovány spíše měkké hustě osázené zubní kartáčky. Husté osazení snižuje riziko poškození tvrdých zubních tkání i dásní a zároveň zajistí dobré přilnutí štětin k celému zubnímu povrchu. Nejefektivnější je rovné zastřižení štětin kartáčku, bez jakéhokoliv prvku – nepravidelností v zástřihu, zkřížených vláken, lamel apod. Nemají totiž žádný funkční význam. Rukojeť by měla být pevná a rovná. Zubní kartáček bychom měli měnit zhruba jednou za tři měsíce, záleží však na opotřebení. V zásadě neplatí pravidlo, že čím je kartáček dražší, tím je lepší.


Leave a Reply